Vyjádření POLABSKÝCH MLÉKÁREN a.s. k současným mediálním informacím na téma ŘECKÝ JOGURT.

Po celé Evropě dnes můžeme v obchodech nalézt výrobky s označením „řecký jogurt“ nebo „jogurt řeckého stylu“. Technologie výroby tohoto typu jogurtu vychází z klasické technologie používané ve východním Středomoří, kdy se z jogurtu po fermentaci odstraňuje část syrovátky. Výsledný produkt pak obsahuje vyšší množství bílkovin než tradiční jogurt a díky tomu je jeho konzistence hustší — na rozmezí jogurtu a sýra. Uvedené konzistence lze dosáhnout pouze odstraněním části syrovátky bez použití jakýchkoli přídatných látek a na výrobu jednoho kilogramu takového jogurtu se spotřebuje kolem tří litrů mléka.

Česká republika přišla s návrhem zakotvit jednoznačnou definici řeckého jogurtu ve vyhlášce o mléčných výrobcích s cílem vytvořit platný legislativní rámec jak z pohledu technologie výroby, tak z pohledu složení, aby nemohlo docházet ke zneužívání tohoto názvu pro výrobky, které tyto vlastnosti nemají. Cílem je tedy zajistit ochranu spotřebitele. Označení „řecký jogurt“ je dnes používáno celosvětově a neodkazuje na původ výrobku, ale na technologii výroby a jeho složení. V samotném Řecku je pro tento typ výrobku používán název straggisto.

Navrhovaná definice pak vytváří předpoklad pro garanci složení a kvality tohoto typu výrobku. Řecký jogurt vyráběný POLABSKÝMI MLÉKÁRNAMI a.s. v Poděbradech této definici odpovídá.

Ing. Pavel Vybíral

CEO, POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.

skyr
skyr
skyr
skyr

Receptura vytvořená přírodou

Můj Skyr vyrábíme tradičním islandským způsobem odstraněním části syrovátky. Používáme kvalitní mléčné kultury a díky tomu získáváme hustý krémový skyr hladké konzistence s jemnou nakyslou chutí, která je charakteristická právě pro skyr. Můj Skyr si vychutnáte vždy s 0 % tuku, vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem cukru.

skyr
skyr

Islandský styl jogurtu s 0 % tuku

skyr

Bohatý na bílkoviny

skyr

Přírodní ingredience

skyr

Vysoký podíl ovoce a nízký obsah cukru

skyr

Živé jogurtové kultury a bifidobacterie BB-12,
které napomáhají trávení

PřinášímeSkyr logov oblíbených příchutích

skyr-bily

Můj Skyr bílý 140 g
Více informací

skyr malina

Můj Skyr malina 140 g
Více informací

Skyr ostruzina

Můj Skyr ostružina 140 g
Více informací

skyr-bily

Můj Skyr bílý 140 g
Více informací

skyr bily

Můj Skyr

bílý 140 g

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer Aenean platea lacinia rutrum quis. Tempus a et sit tellus non sollicitudin nibh at Vestibulum dis.



Energie283 kJ / 67 kcal
Bílkoviny12 g
Sacharidy4,0 g
Z toho cukry4,0 g
Tuky0,3 g
Z toho nasycené MK0,2 g
Sůl0,08 g

(údaje pro 100 g)



malina skyr

Můj Skyr

malina 140 g

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer Aenean platea lacinia rutrum quis. Tempus a et sit tellus non sollicitudin nibh at Vestibulum dis.



Energie360 kJ / 85 kcal
Bílkoviny9,5 g
Sacharidy11 g
Z toho cukry9,0 g
Tuky0,3 g
Z toho nasycené MK0,2 g
Sůl0,07 g

(údaje pro 100 g)



ostruzina

Můj Skyr

ostružina 140 g

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer Aenean platea lacinia rutrum quis. Tempus a et sit tellus non sollicitudin nibh at Vestibulum dis.



Energie360 kJ / 85 kcal
Bílkoviny9,5 g
Sacharidy11 g
Z toho cukry9,0 g
Tuky0,3 g
Z toho nasycené MK0,2 g
Sůl0,07 g

(údaje pro 100 g)



Jak dělámeSkyr logo

Při výrobě používáme kvalitní mléčné kultury a držíme se tradičního islandského způsobu odstranění části syrovátky.

Výroba jogurtu - pasterizace.

Mléko je pasterizací zbaveno nežádoucích mikroorganismů

Živé jogurtové kultury.

Do mléka jsou přidány živé jogurtové kultury

Výroba jogurtu - fermentace.

Fermentace přemění mléko na jogurt s jeho charakteristickou kyselostí a chutí

Výroba jogurtu - syrovátka.

Jogurt je zbaven syrovátky, čímž je dosaženo jeho husté konzistence

Výroba jogurtu - chlazení.

Výrobek je chlazen po celou dobu distribuce až k zákazníkovi

Skyr logoSkyr v kuchyni, k vaření jen to nejlepší

Bezlepkový dortík do skleničky, s pravou vanilkou a mangem

Bezlepkový dortík do skleničky, s pravou vanilkou a mangem

4 skleničky

Spodní ořechová vrstva
100 g sušených datlí, 40 g kešu ořechů, 40 g mandlí

Krém
3 kelímky (420g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
1 vanilkový lusk, 40 g medu

Ovocná vrstva
Zralé mango, Jahody či jiné drobné ovoce

Rozmixujeme datle a ořechy tak, aby vytvořila lepivější drobenku. Hrubší struktura je žádoucí. Tuto směs lehce upěchujeme na dno skleniček. Na dni navrstvíme krémovou vrstvu z MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, medu a semínek vanilkového lusku. Jako poslední rozmixujeme zralé oloupané mango a vytvoříme jím třetí vrstvu dortíku. Nakonec dezert ozdobíme jahodami.

skyr navrhy na servirovani
Mango smoothie s kurkumou a zázvorem



Mango smoothie
s kurkumou a zázvorem

1 banán nakrájený na plátky
1 hrnek (250 ml) manga nakrájeného na kostky
1 kelímek MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
120 ml mléka
1 čajová lžička sušené kurkumy
1/2 čajové lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 čajová lžička citronové šťávy
1 čajová lžička medu
½ hrnku ledu

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud se z nich nestane homogenní hmota „smoothie“.

Marinované kuřecí Satay s kari dipem


Marinované kuřecí Satay
s kari dipem

Marináda
1 kelímek MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
2 čajové lžičky červené kari pasty
Limetková šťáva z 1 limetky
1 a 1/2 čajové lžičky soli
500 g kuřecích prsou

Dip
1 kelímek MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
1 a 1/2 čajové lžičky červené kari pasty
1 čajová lžička burákového másla
Limetková šťáva z 1 limetky
2 špetky třtinového cukru
sůl na dochucení

Pro výrobu marinády smíchejte MILKO Můj Skyr, kari pastu, limetkovou šťávu a sůl. Obalte kuřecí maso v marinádě a nechte marinovat v chladu od 30 min. do 3 hodin. Po marinování odstraňte přebytečnou marinádu z kuřecího masa. Maso napíchněte na špejle. Grilujte při střední až vysoké teplotě, dokud nebude propečené. Cca 2–4 minuty z každé strany. Pro přípravu dipu smíchejte všechny ingredience a podávejte s kuřecími špízy.

Malinový nebo ostružinový jogurtový nanuk


Malinový nebo ostružinový jogurtový nanuk

2 a 1/2 kelímku (350 g) MILKO Můj Skyr
malina nebo ostružina 0 % tuku
300 ml malinové šťávy
(bez přidaného cukru)
plnotučné mléko na rozředění (30 ml)
1/4 hrnku mražených malin, jahod
nebo ostružin, atp.

Spodní části formy na nanuky rovnoměrně naplňte malinovou šťávou. Ponechte cca 2 hodiny v mrazáku, dokud nezmrznou. V míse smíchejte MILKO Můj Skyr malina nebo ostružina, rozřeďte mlékem a přidejte mražené ovoce. Vše smíchejte. Opatrně zalijte zmrzlou vrstvu šťávy a naplňte až po okraj formy. Zamrazte přes noc.

Avokádový dip



Avokádový dip

1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
1 zralé avokádo
1 malý stroužek česneku
Šťáva z ½ citronu
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a vydlabeme do mixeru. Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, citronovou šťávu a česnek a vše rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Pomazánka se sušenými<br>rajčaty a rukolou


Pomazánka se sušenými
rajčaty a rukolou

1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
2 sušená rajčata naložená v oleji
½ lžičky kaparů
Hrst rukoly
1 malá šalotka
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Šalotku, sušená rajčata a kapary posekáme na menší kousky a vložíme do misky. Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, nahrubo posekanou rukolu a vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Hrášková pomazánka s dýňovými semínky


Hrášková pomazánka s dýňovými semínky

1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
100 g mraženého hrášku
1 limetka
1 lžíce dýňových semínek
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Hrášek krátce spaříme a poté opět ihned zchladíme, aby si zachoval svěží zelenou barvu. Vidličkou ho pouze lehce rozmačkáme, tak aby se zachovala jeho struktura. Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, šťávu z jedné limetky a posekaná dýňová semínka. Ochutíme solí a pepřem.

Malinový nepečený dort

Malinový nepečený dort

Korpus
200 g celozrnných sušenek, 100 g ovesných vloček
100 g čerstvého másla MILKO
Krém 5 kelímeků (700g) MILKO Můj Skyr malina
150 g zakysané smetany, 200 g malin, 80 g třtinového cukru, 50 g práškové želatiny, Ovoce a kokosové plátky na ozdobu

Celozrnné sušenky nasypeme společně s ovesnými vločkami do mixeru a rozmixujeme najemno. Do této sypké směsi vlijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Vzniklou drobivou směs nasypeme do dortové formy a velmi důkladně ji upěchujeme na dno. Maliny rozmixujeme a poté důkladně vyšleháme se zakysanou smetanou, malinovým Skyrem a cukrem do hladkého krému. Želatinu připravíme podle návodu a postupně ji vmícháme do malinového krému. Směs nalijeme do formy na sušenkový korpus a necháme v lednici alespoň 4 hodiny tuhnout. Hotový dort ozdobíme čerstvými malinami a plátky sušeného kokosu.

Dobrá rada se hodí

Objednejte si newsletter společnosti Milko a získejte poslední aktuální informace o produktech a akcích společnosti.

Newsletter je možné kdykoli odhlásit
facebook share